Nyheder:


Svømmehal risikerer langvarig reparation - fliserne er kluk

20/01-2017

Svømmehal risikerer langvarig reparation - fliserne er kluk

AF: LARS KRYGER Ringkøbing Skjern Dagblad
Publiceret 20. januar 2017 kl. 08:04

Fliserne i Ringkøbing Svømmehal er kluk - bassinerne skal tømmes og skadens omfang vurderes. Også vandbehandlingsanlægget skal opgraderes.

Ringkøbing: Lyden er ikke til at tage fejl af. Når man banker på flisen, afgiver den en særlig lyd, som afslører, at der er noget galt. Der er et hulrum under flisen, som ikke klæber ordentligt. Den er kluk, som det populært hedder.

Fem år efter den 32 millioner kroner dyre ombygning af Ringkøbing Svømmehal står det klart, at håndværkerne afleverede et byggeri med fejl. Hvor alvorlige, fejlene er, skal nu undersøges til maj ved fem års-gennemgangen, som samtidig markerer den endelige aflevering af byggeriet.

Den alvorligste fejl er ved fliserne i bassinerne og på gangarealerne.

Ringkøbing Kommune skriver: "Det er konstateret, at en del af flisearbejdet ved renovering af svømmehallen ikke er udført korrekt. Det skal gøres om i forbindelse med 5 års gennemgangen efter renoveringen. Der er endnu ikke lavet undersøgelser af flisearbejdet nede i selve bassinerne... såfremt det ikke er udført korrekt, er der en mulighed for, at alt flisearbejdet i bassinerne skal gøres om, og dette arbejde kan komme til at strække sig langt ind i 2018."

Kristian Ahle (V), formand for Kultur- og Fritidsudvalget, understreger situationens alvor:

- Det er for tidligt at dramatisere, for vi kender ikke rigets tilstand, men vi er bekymrede for fliserne. Og hvis håndværkeren har lavet noget forkert eller brugt forkerte materialer, står han med ansvaret. Det har vi en klar forventning om, siger han.

I forbindelse med gennemgangen og den endelig levering står der en garantisum tilbage, som skal udbetales, hvis der konstateres skader. Hvis reparationen resulterer i et driftstab, vil kommunen også forlange det dækket.

Ifølge Michael Harmark, daglig leder af svømmehallen, er planen at tømme bassinerne til maj og foretage gennemgangen. Hvor længe, svømmehallen må holde lukket, afhænger af, hvor grelt problemet er.

Harmark mener, at en totaludskiftning af fliserne i bassinerne vil kunne klares i løbet af 12 uger, og at det bør sættes i gang i forbindelse med gennemgangen til maj.

- Det tager en uge at tømme bassinerne, som så skal tørre ud. Påfyldningen tager også en uge, så min holdning er, at vi skal lave arbejdet med det samme og ikke udskyde det til senere, siger han.

Til maj vil lukningen vil gå ud over skolesvømningen og den offentlige svømning, men ikke foreningerne, som har afsluttet sæsonen og som udgør den største brugergruppe. Dermed generes brugerne mindst muligt, vurderer Michael Harmark.

Problemet med fliserne har været kendt længe. For to år siden var hallen lukket nogle uger, mens der blev udbedret skader på fliser på gangarealerne.

- Der blev vi bekymret for arbejdets kvalitet, siger Kristian Ahle.

Udenlandsk arbejdskraft

Ombygningen og renoveringen af svømmehallen tog et år og kostede godt 30 millioner kroner. Ringkøbing-Skjern Kommune betalte som ejer 20 millioner, og Lokale og Anlægsfonden ti millioner.

Murerentreprisen lå hos firmaet Ries & Pedersen ApS i Varde. Ifølge Kristian Ahle var der undervejs i arbejdet kritik af, hvordan arbejdet blev lavet. Tilmed var projektet sat til otte måneder, men kom til at vare 12.

Også Michael Harmark var kritisk over for Ries & Pedersens arbejde, som blev udført af østeuropæiske støbefolk og tyske flisemurere, mens en dansk sjakbajs ifølge Harmark blev taget af byggeriet efter kort tid.

Svømmehal-lederen har derimod kun lovord til de håndværkere, der havde vvs-, el- og tømrerentreprisen.

For lille anlæg

Fliserne er dog ikke det eneste problem. Vandbehandlingsanlægget, som sørger for badevandets kvalitet, er underdimensioneret. Det har kommunen nu erkendt.

"Efter renoveringen af svømmehallen i 2012 har det vist sig, at det installerede vandbehandlingsanlæg ikke har præsteret som forventet. Anlæggets vand- og elforbrug er højere end forventet. Det skyldes, at filteranlægget er dimensioneret for lille" skriver kommunen, der derfor vil udvide anlægget i løbet af 2017.

Michael Harmark hilser kommunens erkendelse velkommen.

- Vi har påpeget fra dag ét, at vandbehandlingsanlægget er underdimensioneret og henvist til lignende problemer i Randers og Skive, men kommunen har sagt, at der var os, der ikke kunne finde ud af at drive anlægget korrekt, siger han.

Fordi anlægget er underdimensioneret, skal pumperne køre på maksimal kraft for at holde vandet rent, hvilket har givet store energiudgifter. Hvor meget, det koster at opgradere anlægget, er endnu uvist.

Tyrkisk bad med fjernvarme

Den tredje brøler i svømmehal-ombygningen var det tyrkiske bad, som ingeniøren placerede på den nye førstesal.

Det viste sig dog snart, at badet ikke kunne varmes op ved fjernvarme.

- Det tog seks timer fra varme det op fra nul til 60 grader. I stedet for fjernvarmen skulle man have valgt at sætte en elpatron op, konstaterer Michael Harmark.

I dag er der indrettet depotrum i det tyrkiske bad.

- Det tyrkiske bad er opgivet. Vi havde ikke teknik til at kunne køre det. I stedet har svømmehallen så lavet en flot lejeaftale om hele førstesalen, siger Kristian Ahle.

Michael Harmark glæder sig over, at han nu har fået et godt samarbejde med kommunen om de kommende reparationer af svømmehallen.